Susana Quintela Akupunkturklink

Frågor och svar om infertilitet och akupunktur

Har du frågor om infertilitet och akupunktur? Vilken typ av nålar används? Går det att kombinera akupunktur med vanlig skolmedicin och IVF? Hur man ställer en diagnos i kinesisk medicin (TKM)? Här får du svar till dom vanligaste frågorna. Vill du veta mer om behandlingen?
Hör av dig till mig, så återkommer jag och du får ställa frågor och berätta om din situation → 

1 – Hur går man tillväga i en akupunkturbehandling?

Under akupunkturbehandlingen sticker man mycket tunna nålar i specifika akupunkturpunkter i kroppen för att nå energibalans och önskad terapeutisk effekt. Nålarna sitter ofta mellan 20 och 40 minuter och du får en skön avslappningskänsla.

Akupunkturpunkterna på kroppsytan ansluter till ett djupare flöde av livsenergi. Punkterna ligger i ett mycket komplex nätverk av kanaler (också kallade meridianer) där energin cirkulerar och kommunicerar alla organ och kroppsvävnader i en helhet.

2 – Vilken typ av nålar används? Är de säkra?

De tunna nålarna består av rostfritt stål av hög kvalité och de har ca ¼ millimeter i diameter. Jag använder engångsnålar, packade var för sig och steriliserade. Man sprutar inte någon substans i kroppen.

3 – Hur många behandlingar kan jag behöva gå på och hur ofta?

Behandlingen är vanligen en gång i veckan. Antalet behandlingar man behöver är mycket individuellt. Det varierar beroende på din ålder, konstitution, din kliniska historia och livsföring.

4 – Kan jag förvänta mig bestående resultat?

Ja, oftast. Det förutsätter att du fullbordar behandlingen och inte avbryter den så fort symtomen börjar försvinna. Det förutsätter också att du i viss mån tar till dig en mer hälsobefrämjande livsföring (du får tips under behandlingens gång).

5 – Går det bra att kombinera akupunktur med vanlig skolmedicin och IVF?

Ja, det går bra och så gör många patienter. Akupunktur kan användas både som alternativ istället för andra behandlingsformer och som komplementär terapi till annan behandling.

6 – Hur ställer man diagnos i kinesisk medicin (TKM)?

Akupunkturbehandlingen är grundad på noggrann undersökning och diagnos. Rätt diagnos ska leda till att igenkänna den energetiska obalansen och orsaken till patientens besvär. Undersökning tar 30-45 minuter första gången och behandlingen anpassas löpande.

Undersökningen vid första besöket består av frågor om dina aktuella symtom men även om olika aspekter av din hälsa, hälsohistoria och livsföring, observation av olika kroppstecken samt puls- och tungdiagnostik som är centralt i kinesisk medicin.

7 – Vad händer i kroppen under akupunkturbehandlingen?

Akupunkturbehandlingen aktiverar din kropps egen läkningskraft. Kroppsfunktionerna regleras och börjar hitta sin naturliga balans, homeostasen återställs.  Tecken på detta är att du börjar märka en förbättring av sömn, aptit, koncentration, avslappning, psykiskt välbefinnande, mm, samt en normalisering av din menscykel som är grunden till fertiliteten.

8 – Hur fungerar akupunkturen? Finns det vetenskapligt underlag?

Akupunkturens resultat har varit väldokumenterade i hundratals år. Idag vet vi mycket om akupunkturens effekter på kroppen. I omfattande forskning från både Kina och Väst visas att akupunkturen har bl a mätbara effekter på det autonoma nervsystemet med fysiologisk reglering av kroppsfunktioner, bl a  hormoner och immunsystemet. Du får gärna läsa vidare i den här sidan om forskningsresultat relaterade till fertilitet.

9 – Vad är Kinesisk Örtlära? Hur går den ihop med akupunktur?

Det är mycket möjligt att du får kinesiska örtblandningar under din akupunkturbehandling. Dessa mycket äldre klassiska formler kompletterar och förstärker akupunkturens effekter. Både örtblandningar och akupunktur är delar av Traditionell kinesisk medicin (TKM) och bygger på samma teorier. Kinesiska örter har flera årtusenden bakom sig och är en av de de mest sofistikerade kosttillskott som har hunnit till våra dagar. Den har gått igenom en tidstest som inte finns i västerländsk medicin. Klassiska örtformler är noggrant balanserade så att de inte skapar biverkningar om de används enligt TKM-diagnos. Dessa örtblandningar finns bl a som piller, kapslar, vätska eller pulver. Mycket viktigt: du ska inte ta örter när du inte får ordination samt ingen annan person ska ta dem, även om man har liknande symtom. TKM-formler är gjorda för de specifika behov varje människa har. Du får örter efter personlig och aktualiserad TCM-diagnos.

10 – Finns det någon sorts statliga bestämmelser om vem som får utöva akupunktur i Sverige?

I Sverige finns det i nuläget inga statliga bestämmelser om utbildning av akupunktörer och just nu behövs det inget tillstånd för att få praktisera akupunktur. Svenska Akupunkturförbundet och KAM – Kommittén för Alternativ Medicin – garanterar dock att patienter som söker sina medlemmars tjänster (endast diplomerade akupunktörer) kan känna sig säkra vad gäller kunskapsnivån och -kvalitén.
Rulla till toppen